Netflix uitgespeeld en behoefte aan een ander tijdverdrijf? Of ben je al een doorgewinterde podcastluisteraar die altijd op zoek is naar de nieuwste pareltjes? Basia Dajnowicz en Jelena Barišić zetten hun favoriete podcasts door of over Rotterdammers voor je op een rij.
![Vers Geluid](http://cdn.versbeton.nl/app/uploads/2015/02/27161507/VersGeluid_MvK_DEF-03-560x302.png)
De Tweede Wereldoorlog door de ogen van een zevenjarige jongen
Podcast Een jongen in de oorlog
Op 14 mei is het tachtig jaar geleden sinds de binnenstad van Rotterdam platgebombardeerd werd, maar Koos Postema (87) kan die huiveringwekkende middag nog kraakhelder voor de geest halen. En de oud-presentator en -verslaggever kan er ook nog eens meeslepend over vertellen, blijkt uit de podcast die hij er met Dick Klees over maakte.
Een jongen in de oorlog geeft in vijf korte afleveringen een intiem inkijkje in de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam – van het bombardement tot de bevrijding – door de ogen van een zevenjarige jongen. Het leukst zijn de momenten waarop Koos een zijspoor inslaat, bijvoorbeeld om uit te leggen waarom zijn Zwolse vader voor de oorlog naar Rotterdam was getrokken, welke spelletjes er in de jaren veertig op straat gespeeld werden en waarom hij het maar niks vond dat zijn 43-jarige moeder na de bevrijding op dansles ging.
Pittige materie over de circulaire economie
We vallen maar meteen met de deur in huis: de podcast van BlueCity over circulaire economie1 is best pittige materie. In het eerste seizoen, dat in het teken staat van circulaire bouw, vliegen moeilijke termen en ingewikkelde processen je om de oren. Host Ties Joosten (ex-Vers Beton, Follow The Money) interviewt interessante deskundigen en professionals, stelt kritische vragen en doet zijn best om het onderwerp behapbaar te maken voor leken. Dat lukt heel aardig, al moeten we toegeven dat we tijdens het luisteren wel best makkelijk afgeleid raakten van binnenkomende appjes en andere stoorzenders.
Toch is de BlueCity Podcast de moeite (en je aandacht) waard, want in elke aflevering word je een heel stuk wijzer over de uitdagingen, mogelijkheden en belangen die er spelen bij het verduurzamen van de bouw. Alleen moet je dus even je telefoon op vliegtuigstand zetten voordat je op play drukt.
Inspirerende vrouwen over hun weg naar succes
Jarenlang sleutelde Roufaida Aboutaleb (singer-songwriter, presentator en – inderdaad – dochter van) aan haar debuutplaat, maar zag daarbij steeds nieuwe beren op de weg. Wat voor artiest wilde ze zijn? En welk verhaal wilde ze vertellen? Ze had behoefte aan rolmodellen: vrouwen die al indrukwekkende carrières hebben opgebouwd en haarfijn kunnen uitleggen hoe ze dat dan hebben aangepakt.
Roufaida neemt tussen de gesprekken door uitgebreid de tijd om te reflecteren op wat er besproken wordt
Zo ontstond haar podcast GRRRLS, waarin ze in gesprek gaat met onder meer creatieve duizendpoot Meryem Slimani en ondernemer Tatjana Romanyk over hun weg naar succes. Niet alleen hun carrières komen aan bod, ook thema’s als identiteit, genderstereotypes, liefde en mentale gezondheid gaat Roufaida niet uit de weg.
Waar de meeste praatpodcasts nauwelijks ge-edit worden, pakt GRRRLS het anders aan: tussen de gespreksfragmenten door laat Roufaida haar eigen muziek horen én neemt ze uitgebreid de tijd om te reflecteren op wat er besproken wordt. Ze bespreekt de verrassende inzichten die ze aan de interviews over heeft gehouden, waardoor je je als luisteraar al snel deelgenoot voelt van haar zoektocht naar zichzelf.
Ryanne blaast het stof van haar platencollectie
Ryanne van Dorst (presentator en ook bekend als Elle Bandita) heeft het zwaar tijdens de sociale isolatie. Je kunt per slot van rekening je huis niet blíjven schoonmaken. Toen ze zag hoeveel stof er op haar platencollectie lag, besloot ze ze allemaal nog één keertje te draaien voor de wereld vergaat. En wij mogen meeluisteren in Apodcalypse. “Aan je platencollectie kleven een hoop herinneringen. Normaal zou ik die met mijn vrienden delen, maar ik kan ze nu niet zien. Ik maak dit dus ook een beetje voor jullie, jongens! Ik hoop dat jullie allebei luisteren.”
Platen worden willekeurig gekozen, de scriptloze productie stuntelt (want natuurlijk doet je kabeltje het niet als je enthousiast een plaatje wil draaien) en Ryanne zit een beetje in zichzelf te kwebbelen. Dat maakt het charmant en gezellig. Daarnaast krijg je een hoop ontoegankelijke muziek (Divine, Adolf Butler, Venom) en favoriete knallers (Grace Jones, Johnny Cash en natuurlijk ZZ Top) voorgeschoteld.
Voor alle Feyenoordmissers
Wie het natuurlijk ook ontzettend zwaar hebben tijdens de coronastilstand, zijn de voetbalfans. Geen competitie, geen oefenpartijtjes en dus ook geen Feyenoord. Er valt niet eens een training te bespreken. De mannen achter Kein Geloel (de nummer één Feyenoordpodcast, in 2019 genomineerd voor de Dutch Podcast-awards) zitten met hun handen in het haar.
Meer dan 150 afleveringen vol Feyenoord waarin je kunt nagenieten of jezelf opnieuw in wanhoop kunt storten
Johan Brinkel, Wesley van Oevelen, Rob van Elewout, Freek Verhulst en Marijn Abbenhuijs nemen – gewoonlijk – de afgelopen en aankomende wedstrijden door. Ze houden ook ex-spelers in de gaten, volgen de roddels op Instagram, bespreken mooie spandoeken en ze knallen er natuurlijk ruim voldoende voetbalhumor in. Maar voorlopig valt er dus niks te becommentariëren. In de laatste aflevering werd nog eventjes geopperd om de FIFA-competitie te volgen, maar sappig is natuurlijk anders. Gelukkig zijn er meer dan 150 afleveringen vol Feyenoord waarin je als fan kunt nagenieten, of jezelf opnieuw in wanhoop kunt storten. Sla vooral aflevering 40 niet over.
Update: hier vind je inmiddels alweer nieuwe, extra afleveringen over Feyenoord – PSV (Uefa Cup 2002) en gesprekken met Edwin Zoetebier en Melvin Boel. En er is meer in het verschiet, laten de makers weten.
Eerlijke gesprekken, met of zonder koers
Zeldzaam dichtbij tijdens deze quarantaine: de een-op-eengesprekken van fotograaf Khalid Amakran. In zijn werk (bijvoorbeeld te zien op Vers Beton) zoekt Khalid naar het authentieke verhaal van de geportretteerde. In Podretten legt hij het gesprek vast dat aan de foto vooraf gaat.
De authenticiteitsmissie van Khalid komt helemaal terug in de gesprekken: er wordt ontboezemd, gegiecheld, geschaterd en gestunteld. Hij draagt zijn gasten regelmatig op om beter in de microfoon te praten: zo te horen wordt niks ge-edit. Soms draalt dat een beetje door, maar je hoort de oprechte interesse en dat levert dan ook een oprecht gesprek op met gasten die op hun gemak zijn. Zo bespreekt Khalid met Derek Otte het ene moment hoe moeizaam en soms schaamtevol het is om als man in therapie te zijn, en barsten ze het andere moment in zingen uit tijdens het net-verzonnen Soldaat van Spangen, de musical. Podretten voelt alsof je erbij mag zitten.
We maken zelf ook een podcast!
In ons lijstje mag natuurlijk niet ontbreken: Coolsingelpraat. Onze politieke podcast over Rotterdam. Caterine Baeten, Guido van Eijck en Ewoud Kieviet maken de beslissingen van de gemeenteraad duidelijker voor iedereen. Elke aflevering behandelt een thema naar aanleiding van de actualiteiten, zoals megaprojecten, het grote afvalprobleem of de schrale status van de jeugdzorg. Te gast zijn wethouders, prominente ondernemers en beleidsmakers die zich soms verdedigen en soms elkaar het vuur aan de schenen leggen. Op dit moment liggen we ook eventjes stil, maar je hoort hopelijk snel weer van ons.
En deze eervolle vermeldingen voor als je niet kunt stoppen met luisteren
- De balkonscène. Een gloednieuwe coronapodcast waarin we horen van de gewone Rotterdammers vanaf hun balkon.
- The immaculate deception. Britse podcast over doorgeslagen Rotterdamse spermadokter Jan Karbaat met (tot nu toe bekend) 71 donorkinderen.
- De Groene Podcast. Half Rotterdams-gerund door Merel Wildschut van De Groene Meisjes met in totaal vier praktisch ingestoken afleveringen over voedselverspilling. Zo kun je tijdens de quarantaine bijvoorbeeld in fermentatie duiken!
- Operator Radio. Rotterdams radiostation Operator Radio is vanwege de coronamaatregelen even dicht, maar er valt eindeloos terug te luisteren. Bijvoorbeeld het sympathieke metalprogramma Dood & Verderf van onze hoogsteigen Inge Janse.
- Chicks and the City. Deze radioshow-turned-podcast voor en door meiden tussen de 15 en 25 jaar draait al heel wat jaren mee. In de nieuwste aflevering zijn Investico-journalisten Sylvana van der Braak en Daphné Dupont-Nivet te gast om te vertellen over hun onderzoek voor Vers Beton naar sekswerk tijdens de coronacrisis.
- R’damse Nieuwe Podcast. Bijna wekelijks leer je hier jonge ondernemers of organisatoren kennen, maar ook bijvoorbeeld Aboutaleb was al te gast. De laatste aflevering zit op de actualiteit: hoe evenementen en horeca de coronacrisis doorkomen.
Jelena Barišić, Basia Dajnowicz
- In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/circulaire-economie
︎
Het bericht Luistertips: de 7 leukste Rotterdamse podcasts verscheen eerst op Vers Beton.